Birbirinden faydalı sayısız yaz sebzesi bulunur. Bu sebzelerin hem vücut üzerindeki etkilerinden faydalanabilmek hem de lezzetinin tadını uzun süre çıkarabilmek için konserveler harika bir tercihtir. Günümüz koşullarında kışın da bulunabilen yaz sebzelerinin genellikle doğal olmayan yollardan elde edildiğini söylemek pek de yanlış olmaz. Ayrıca kış mevsimindeyken satılan yaz sebzelerinin fiyatları da oldukça pahalı olabilir. Bu nedenle hazırlayacağınız konserveler sayesinde yiyeceklere gereksiz ücretler ödemek zorunda da kalmazsınız. Birçok sebzenin konservesini yapılabilirsiniz. Kışlık konserve domates en çok tercih edilen lezzetli seçeneklerden biridir. Konserve domatesler kışın oldukça kullanışlı yiyeceklerdir. Yazın yaptığınız konserve domatesleri kullanarak domates çorbası, menemen, domates soslu makarna gibi çok lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Konserve haline getirilmiş domates sayesinde yemeğinizin içerisinde bulunan vitaminlerden de feragat etmek zorunda kalmazsınız. Ayrıca kullanıma hazır şekilde saklandığı için konserveler ile yemek yapmak oldukça kolaydır. Konserveler bir kere hazırlandığında çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklanabilir. Kendiniz hazırladığınız için sağlıklı olduğundan emin olduğunuz bu konserve yiyecekler, uygun fiyata sağlıklı beslenmenin en ekonomik ve lezzetli yollarından biridir. Tekzen, konserve hazırlanabilmesi için gerekli tüm materyalleri sizin için bir araya toplar. Siz de bu materyaller ile konservelerinizi hazırlayarak yemeklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Kış aylarında lezzetli yemekler yapmanın en iyi yollarından biri konserve kullanmaktır. Yapacağınız yemeklerin lezzetli ve sağlıklı olabilmesi için kaliteli ve dayanıklı konserveler hazırlamak çok önemlidir. Bu sebeple ilk olarak kışlık konserve nasıl yapılır sorusunu cevaplamak gerekir. Kışlık konservelerin hazırlanması düşünüldüğü kadar zor değildir. Bu ürünleri hazırlarken belirli noktalara dikkat etmek gerekir. Konserve hazırlarken taze ve yeterince olgunlaşmış sebzeler seçilmelidir aksi durumda konservelerin bozulma, çürüme yapması kaçınılmazdır. Sebzelerin uygun şekilde temizlenmesi ise konserve işleminin en temel basamağıdır. Sebzeleri yıkamadan kullanmak konservelerin içerisinde bakteri birikimine sebep olabileceği için oldukça sağlıksızdır. Sebzeleri yıkayıp doğrayarak istediğiniz boyuta ve şekle getirdikten sonra düşük ısıda sotelemelisiniz. Sotelenen sebzeleri sıcak bir şekilde kavanozlara doldurup kapaklarını kapatmalısınız. Kapakların hava almamasına özellikle dikkat etmelisiniz aksi durumda konserveniz çabuk bozulur ve istediğiniz verimi alamazsınız. Sebzeleri sıcak şekilde kavanoza koymanız konservelerin ömrünün çok daha uzun olmasını sağlar. Kavanozları ters çevirerek herhangi bir akma, sızıntı olmadığından emin olup işleminizi sonlandırabilirsiniz.
Kışlık konserve yapmak için birbirinden farklı birçok sebze kullanabilirsiniz. Tüm bu yiyecekler farklı şekillerde konservelenebilir. Konservelerde en sık kullanılan yiyeceklerden biri domatestir. Domates çok sayıda yemekte kullanılabildiği için oldukça gerekli olan konserve türüdür. Konservesi yapılabilecek yiyeceklerden bir diğeri de kırmızı biberdir. Kırmızı biber içerdiği yüksek C vitamini oranı ve antioksidan özelliği sayesinde kışın tüketimi oldukça faydalı yiyeceklerdendir. Kış mevsiminde kırmızı biber tüketmek bağışıklık sistemini de güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlar. Kırmızı biber sadece soteleme işlemi ile konservelenebileceği gibi közlenerek de konserve edilebilir. Ateş üzerinde veya fırında közlediğiniz kırmızı biberleri soyup doğradıktan sonra ateş üzerinde ısıtarak kavanozlara doldurabilirsiniz. Böylece kışın salatalarda veya yemeklerde kullanabileceğiniz çok lezzetli kırmızı biber konserveleri elde etmiş olursunuz. Aynı şekilde konservesini hazırlayabileceğiniz yiyeceklerden biri de patlıcandır. Közlenmiş patlıcanı, biber ve domatesle bir arada soteleyerek konserveleyebilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız konservelerle kış için harika soslar hazırlamış olursunuz. Ayrıca çeşitli baharatlarla tatlandırabileceğiniz bu karışımı kahvaltı sofralarında da bulundurabilirsiniz. Yazın en lezzetli ve faydalı sebzelerinden biri olan yeşil fasulyenin de konservesini yaparak dört mevsim taptaze zeytinyağlı bir çeşit olarak tüketmeye devam edebilirsiniz. Siz de birbirinden lezzetli yaz sebzelerini kullanarak saklama gereçleri ile kolaylıkla saklayabileceğiniz konserveler elde edebilirsiniz.
Konserve hazırlanırken takip etmeniz gereken bir düzen ve dikkat etmeniz gereken ipuçları bulunur. Konserve kavanoz nasıl temizlenir sorusunun cevabı ilk dikkat etmeniz gereken noktadır. Kavanozları kaynatarak dezenfekte etmek çok önemlidir. Doğru bir konserveleme için kavanozlar kaliteli malzemeden üretilen cam kavanoz seçmek gerekir. Kavanozun kalın ve dayanıklı olması oldukça önemlidir. Bu özellikler sıcak ürünler ile birleştiğinde kavanozun çatlamaması için gereklidir. Kavanozlar çok uzun süre saklanabilir olduğundan daha dayanıklı ve kaliteli materyallerden yapılmışları seçmek gerekir. İhtiyacınız olacak bir diğer materyal de kavanoz kapağıdır. Kavanozların kapakları konserve işleminin başarılı olması için büyük önem taşır. Kapakların kalitesiz ve bozuk olması konserveleme işlemi gerçekleştirdikten sonra akıntı, sızıntı oluşmasına ve ürünün hava almasına sebep olur. Kapağın kalitesiz olması kavanozun içerisindeki ürünün bozulmasına dahi neden olabilir. Bu yüzden kavanozda ve kapaklarda doğru seçimi yapmak gerekir. Aradığınız tüm materyalleri Tekzen’de kolaylıkla bulabilirsiniz.
Konserveleme yaparken ihtiyacınız olan en temel malzeme elbette ki seçtiğiniz sebzedir. Sebzenin çürük olmamasına ve yeterince olgunlaşmış olması gerekir. Yeterli olgunluğa ulaşmamış sebzelerin kullanılması kötü tatlara ve başarısız konservelere sebep olur.
Konserve gıdalarla son derece lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Konserveler yemek yapmayı çok daha kolay ve keyifli hale getirdiği için özellikle kışın oldukça tercih edilir.
Siz de Tekzen’de bulabileceğiniz yüksek kalite mutfak gereçleri ile konservelerinizi hazırlayabilir ve lezzetli yemekler pişirebilirsiniz.